La reserva del Pantano de Pena creix un 15 per cent en només 36 hores

comarquesnord.cat . Beseit . dimecres, 6 de març de 2013 .
Etiquetes: ,

La forta nevada que va afectar el Matarranya la setmana passada, acompanyada dels entre 50 i 60 litres de precipitació que van caure durant els últims tres a la comarca, ha tingut els seus efectes en la crescuda dels rius i les reserves hídriques. De fet, en només 36 hores la reserva del Pantà de Pena ha crescut un 15% i ha passat del 25 al 41 per cent en apenes un dia i mig. Un creixement de la reserva hídrica molt bona per a la pròxima campanya de regadiu i molt positiva després del delicat any que ha passat el Matarranya quant a sequera, sobretot els llenyosos. I és que els més de 150 litres de precipitació que s’han acumulat en alguns punts de la comarca han tingut els seus efectes.

José María Puyol, president dels Regants del Matarranya, va explicar per a la ràdio que “no és que sigui positiu, sinó que no ens esperàvem està en esta situació a inicis de mes de març. El positiu és que es va amarar tot el territori, i pel que fa al reg penso que amb la reserva de les basses ho haguérem pogut solucionar amb un xorret del Pantà”. Puyol va afegir que “la part més dramàtica està en la massa del secà, que patia una sequia de molts mesos i que l’amarament d’aigua tan bona feia temps que no es veia”. A la vegada, el president dels regants va recordar que esta riuada “no té res a veure amb la gran riuada de l’any 2000”.

Les dades no enganyen, i si dilluns a la nit hi el Pantà de Pena estava al 15 per cent del seu cabal, este matí era del 40 per cent i seguia pujant. Al respecte, José María Puyol va dir que “entra més d’un hectòmetre cúbic diari. Estem ja en 7,4 hectòmetres i ens ha posat en un dia i mig 3 hectòmetres”. A la vegada, el president dels regants va explicar que “jo tinc un informe fet del 22 de febrer de Pena, la Trapa i la Vallcomuna, quan “no baixaven ni 15 litres. Ahir vam arribar a 80 o 90 mil litres per segon” a la zona mitja del Matarranya. A la vegada, va demanar tranquil·litat perquè el moment actual no té res a amb el de l’any 2000 i que “alguna gent està dient alguna tonteria”.

Més informació: |