Uns 140 xiquets del Matarranya descobreixen els jocs amb els que s’entretenien els seus iaios

comarquesnord.cat . La Freixneda . dimarts, 26 de març de 2013 .
Etiquetes: , ,

El casc històric de La Freixneda va acollir el passat dimarts 26 de març una jornada dedicada als jocs tradicionals que ha organitzat el Departament de Patrimoni de la Comarca del Matarranya. A la cita, en la que van participar uns 140 xiquets i xiquetes de totes les escoles rurals del Matarranya, es van donar a conèixer els jocs tradicionals del territori, així com la història del municipi que va albergar totes les activitats.

“El principal objectiu d’esta jornada és que els xiquets del Matarranya coneguen els jocs als que jugaven els seus iaios als carrers i places dels seus pobles”, va dir Ana Casasús, tècnica de patrimoni comarcal, qui va afegir que, “a més, aprofitem esta oportunitat per a donar a conèixer als participants el patrimoni i la història del Matarranya. En esta ocasió, com estem a La Freixneda, els ensenyarem quina és la seua història i quins són els elements patrimonials que podem trobar al municipi”.

Els 140 xiquets i xiquetes participants es van dividir en dos grups perquè mentre uns descobrien els jocs tradicionals, els altres pogueren conèixer la història i el patrimoni d’este municipi. D’esta manera, per un costat els participants van descobrir jocs com llançar l’espardenya, les birles o el tir de pal, entre molts altres. I d’un altre costat, els presents van visitar la Casa de la Vila de La Freixneda, les antigues presons i l’exposició on es mostren els vestits que porten els tradicionals diablets.

. Recuperació de la cultura

Esta jornada, que ja s’ha fet en anys anteriors, forma part del projecte de recuperació dels jocs tradicionals i la cultura del Matarranya que s’està duent a terme des del Departament de Patrimoni des de fa quatre anys. “Des del 2009 s’està fent una tasca de recuperació en la què ha col·laborat activament Carles Sancho i que després es tradueix en estos tipus de jornades que pretenen que esta part de la nostra tradició no caigui en l’oblit. La idea és mantindre vives les tradicions dels nostres avantpassats i que tots, en estes cas els xiquets, coneguem el gran patrimoni que tenim”, va explicar Casasús.

. Fotogaleria . Jocs tradicionals a La Freixneda

Més informació: | |