Valderrobres celebrarà la Pujada als Sants el dissabte 10 d’agost en lloc del Dia 19


L’Ajuntament de Vall-de-roures va celebrar ple municipal la nit de dimecres 24 d’abril, un ple que en l’ordre del dia tenia diversos punts. Durant la sessió van estar ocupades 9 de les 11 cadires (no van estar presents un regidor del PP i un del PAR), i tots els punts van tirar endavant per unanimitat a excepció de l’aprovació del Programa de Festes per al 2013. Les Festes Patronals tenen enguany una novetat. I és que el Dia dels Sants (el 19 d’agost i últim dia de les festes) no es celebrarà aquell dilluns, sinó que passarà al 10 d’agost (dissabte). El Programa de Festes va tirar endavant gràcies als 8 vots a favor de PP, PSOE i CHA per un en contra, el d’un regidor del PAR.

Carlos Boné, alcalde de Vall-de-roures, va explicar que la decisió de canviar la Pujada als Sants “és un tema que quan te’l plantegen és complicat, perquè fa molts anys que es fa el mateix dia”. Però “en certa manera, està justificat. És una festa que durant molts anys ha tingut molta acollida, però en els últims anys ha baixat molt l’assistència”. Això es pot deure a que al ser l’últim dia de festes, “hi ha gent que està cansada. I hi ha veïns del poble que aprofiten este moment per a marxar uns dies a la platja”. Boné afegia que la Pujada als Sants “és una tradició. Els majorals han sigut valents, ens ho han proposat i natres estem aquí per a intentar que la festa no es perdi i intentar reactivar-la”.

Canviar la Pujada als Sants del 19 d’agost (que enguany cau en dilluns) al dissabte 10 és una decisió que genera debat al poble. Així es va veure en el mateix ple municipal i així ho ha transmès gent del poble. L’alcalde de Vall-de-roures explicava que “hi haurà gent que li pareixerà bé i altres que no. Però estic convençut de que a la gent li agradarà. La gent jove ha estat la més receptiva, perquè l’últim dia de festes els queda poca energia i anaven pocs jóvens a la festa. I la festa s’ho val. Tenim les carreres a les eres i el dinar al monte”. Finalment, Carlos Boné va recordar que “això no és un caprici de l’ajuntament” sinó que es fa “per a millorar i que esta tradició no es perdi”. El debat està obert.