Comarca trau per avant el sistema de finançament de les guarderies al segon intent

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimecres, 25 de setembre de 2013 .
Etiquetes:

La Comarca del Matarranya ha donat llum verd al sistema de finançament territorial de les escoles infantils. Després de l’intent fallit del passat juliol, on la falta de consens va tombar el sistema de repartiment econòmic proposat per l’equip de govern i consensuat amb tots els alcaldes dels pobles afectats, el Consell Comarcal va aprovar en ple i per unanimitat la proposta de finançament. D’esta forma, i coneguts els ingressos -taxes del servei- i les despeses -llum, calefacció, personal, telefonia i el manteniment-, Comarca aportarà uns 183.870 euros en la gestió de les guarderies de Calaceit, La Freixneda, Mont-roig, Queretes, Vall-de-roures i Valljunquera. La gestió de la guarderia de Beseit l’assumirà la DGA durant este 2013, igual que la de Massalió.

Francisco Esteve, president de la Comarca del Matarranya, va explicar que “s’ha arribat a un consens. I estes coses no poden ser d’una altra manera. Ha eixit la proposta inicial, amb petites varietats, que a les dates en les que estàvem crec que era la millor proposta possible”. Esteve va afegir que “partint d’una base forta, ara hauríem de posicionar-nos tots junts de cara al pròxim any i pressionar a la DGA i buscar uns criteris que siguen bons per al territori, perquè no sabem què passarà amb la gestió de les guarderies”. Per establir els criteris de finançament entre escoles, “hem parlat amb els sis ajuntaments, que ens han presentat uns ingressos i costos, i la diferència l’assumirà Comarca perquè els ajuntaments tinguen un cost zero”.

. ‘L’esforç ha estat molt important’

Finalment, Comarca del Matarranya destinarà 183.874,54 € en la gestió de les escoles infantils. “La proporció d’estos diners arribarà als ajuntaments per a cobrir les pèrdues que han tingut les escoles durant este any”, va concretar Esteve, que va afegir que “no crec que cap comarca d’Aragó dedique estes aportacions a les escoles infantils perquè l’esforç ha estat molt important”. El Matarranya va rebre 423.000 euros dels convenis entre la DGA i Comarques, però ha patit una reducció de pressupost de 240.000 € este any. “Si li sumes el cost de les escoles infantils, no et quede res a la Comarca per a fer alguna cosa més”, va dir Esteve. Per ara, les escoles de Massalió i Beseit les assumirà DGA gràcies al Plan Educa, que acabe el 2014.

Des del grup popular, Juan Enrique Celma va recordar que “en l’anterior ple van eixir una sèrie de discrepàncies, no hi havia unanimitat, i vam demanar una nova reunió per ajuntar criteris. I això s’ha aconseguit. S’han equiparat aportacions a nivell de famílies i ajuntaments perquè fos el més just possible. Per això esta vegada a la Comissió i al ple ho hem aprovat per unanimitat”. Des del grup socialista, Alberto Moragrega va apuntar que “s’ha arribat a una proposta més que consensuada i no ha hagut discussió alguna”. Els ajuntaments “van arribar en un consens en el seu dia” i el format per a repartir els diners “està clar. Hem tingut en compte els ingressos i les despeses. I per a completar l’equilibri està la Comarca”.

. La falta de consens a juliol

Cal recordar que el passat dimarts 30 de juliol, la seu de la Comarca del Matarranya a Vall-de-roures va acollir ple comarcal. Va ser un ple que va començar a les nou de la nit, i que va tindre alguns moments calents i bastanta falta de consens en alguns punts de l’ordre del dia. Entre altres aspectes es va tractar la gestió de les guarderies, que des d’este setembre ha d’assumir Comarca. El sistema de finançament que va presentar la Comarca, i que va arribar amb l’aprovació dels municipis que tenen escola infantil, no va prosperar. Dos consellers del PP van votar a favor i sis en contra, i PAR i PSOE es van abstindre davant la falta de consens que va mostrar l’hemicicle. Esta vegada hi va haver unanimitat entre tots.

Més informació: