Els consistoris decidiran si volen una gestió comarcal de les escoles infantils

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dijous, 27 de febrer de 2014 .
Etiquetes: , ,

En l’últim ple comarcal, celebrat la nit del dimecres 26 de febrer a la seu de Comarca del Matarranya a Vall-de-roures, va reincidir el problema existent en la gestió de les escoles infantils. En Informe de Presidència, el president del Consell Comarcal es va centrar en la reunió que va mantindre la setmana passada amb representants dels vuit municipis que presten servei d’escola infantil per abordar una millor fórmula de gestió. Una exposició en la que Francisco Esteve va recordar que seran els consistoris els que decidiran si volen una gestió comarcal de les guarderies per afrontar este 2014, fórmula que alguns ajuntaments consideren interessant i que altres no veuen tan clara.

En aquella reunió amb ajuntaments, des de Comarca es va traslladar que, després de la reunió mantinguda a Saragossa amb la Direcció General d’Educació, l’única opció que veu viable passa per una gestió comarcal de les diferents escoles infantils del territori. Per a Esteve, “amb la gestió conjunta tindrem més força per reclamar una cosa que és de sentit comú, el suport a les escoles infantils”. L’any passat, DGA va deixar de donar suport econòmic a les escoles infantils, traslladant el finançament a les Comarques amb fons rebuts dels convenis vertebradors. L’any passat, el Matarranya va destinar un total de 183.000 euros. Però les retallades fan difícil mantindre esta aportació econòmica.

Esteve va recordar que “tot i que el Conveni Vertebrador manté les mateixes partides, les transferències corrents per a serveis comarcals s’han reduït en 130.000 euros. La Comarca no pot traure pressupost de Serveis Socials o Esports, en els quals tenim competències, per dedicar a les escoles infantils, on a dia d’avui no tenim competència”. La Comarca del Matarranya ja va mostrar el passat mes de setembre el malestar perquè el Govern d’Aragó compensés la disminució de les transferències corrents als ens comarcals a través de convenis que obligaven a les comarques a assumir el finançament de serveis en els que no tenen competències.

. Les mateixes taxes a tots

A més, i segons Comarca, s’incrementen les diferències entre territoris, perquè algunes Comarques reben del Govern d’Aragó un finançament especial per a les escoles infantils. Segons Francisco Esteve, “si altres territoris tenen un finançament especial pel servei perquè tenen una gestió comarcal, per què no plantejar això al Matarranya”. Amb la proposta plantejada des del Consell Comarcal, l’entitat comarcal es faria càrrec del personal i cobraria les taxes als usuaris. Per la seua part, els ajuntaments es farien càrrec de les despeses corrents, com ara neteja, calefacció o electricitat, entre altres, que superaren els 4.000 euros anuals per aula.

Per Esteve, “amb este plantejament es compleix la demanda requerida l’any passat pels alcaldes: que tots els usuaris paguen la mateixa taxa pel servei”. D’esta forma tots els usuaris de les escoles infantils de gestió comarcal pagarien 80 euros al mes. La proposta traslladada des de Comarca del Matarranya ha de ser analitzada pels pobles, que hauran de decidir abans del 15 de març si opten per mantindre el servei municipal d’escola infantil o opten per una gestió comarcal. En el cas que opten per la gestió comarcal, els ajuntaments implicats hauran de fer un acord en sessió plenària pel qual s’elimine el servei municipal i se sumen al servei d’escoles infantils de gestió comarcal.

Més informació: | |