Els municipis que tenen escola infantil advoquen per una gestió comarcal

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimarts, 21 de gener de 2014 .
Etiquetes:

La gestió de les escoles infantils és el primer repte econòmic que s’ha trobat la Comarca del Matarranya només obrir este 2014. Enguany, el Govern d’Aragó ha anunciat una caiguda en 130.000 euros de les transferències corrents que arriben al Matarranya, unes aportacions que fan pràcticament impossible sufragar el 100 per cent del manteniment de les vuit guarderies que té el territori. El passat exercici, Comarca del Matarranya va destinar 183.000 € en gestionar sis guarderies -Massalió i Beseit les assumia el Govern d’Aragó-, fent una distribució econòmica proporcional per municipi en funció de gastos i ingressos de cada escola infantil. Però davant d’esta reducció econòmica, Comarca veu molt complicat mantindre este sistema de gestió. Per això, demanarà finançament per a crear una gestió comarcal.

Es va parlar en el Consell Consultiu d’Alcaldes d’inicis d’any i en la reunió que Consell Comarcal i ajuntaments amb escola infantil van mantindre la setmana passada. Caldrà buscar una gestió escolar diferent. Comarca va plantejar la possibilitat de demanar una gestió de caràcter comarcal per aprofitar millor els recursos. Però perquè la gestió i el funcionament de les guarderies no tingue una repercussió important en les arques dels 8 municipis afectats, creuen que s’haurà de donar algun pas més. I això passe per demanar diners. Els pobles reunits la setmana passada van donar llum verd a la gestió comarcal, i ara es mirarà de demanar finançament per a esta gestió comarcal. De fet, són diverses les comarques d’Aragó les que reben aportació econòmica per a les escoles infantils i no ho han d’assumir de les transferències corrents, cosa que sí ho ha de fer el Matarranya.

. 130.000 euros menys

Francisco Esteve, president de Comarca, va explicar que l’any passat, firmat el conveni vertebrador, “vam podem assumir 183.000 per a les escoles infantils. Però enguany tenim una retallada per a la prestació de serveis de 130.000 €. Per això hem proposat la creació d’una gestió comarcal per a reduir el cost de les escoles infantils”, i a la vegada “demanar a la DGA el tracte que han tingut algunes comarques. Esteve fa referència a que algunes comarques “han firmat convenis a banda”. Comarca i els vuit ajuntaments traslladaran esta petició al Govern d’Aragó. En el cas d’una resposta negativa, Esteve va considerar que “els municipis hauran de sufragar un cost important en el manteniment de les guarderies”. Un cost que pot suposar al mateix temps una pujada en les quotes de les famílies.

El president del Consell Comarcal va defensar que des de l’administració “arribarem al màxim de les nostres possibilitats”. Des del Matarranya, l’any passat van aparèixer veus que demanaven “no firmar” els famosos convenis dels 20 milions d’euros, precisament per la gestió de les guarderies. Les cartes estan damunt de la taula, i enguany Comarca haurà de fer front al manteniment de guarderies, amb 130.000 € menys però dos escoles infantils més. Davant esta realitat, Francisco Esteve va defensar que “Comarca farà tot l’esforç possible, però en els nostres pressupostos també hem de salvar els serveis que natres donem. Intentarem posar la màxima partida pressupostària possible per a escoles infantils. Però el punt de partida són dos escoles infantils més i un cost final impossible d’assumir. Hem de ser realistes”.

Més informació: