Aragó viu l’any més tranquil de l’última dècada pel que fa a incendis forestals

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimecres, 23 d'octubre de 2013 .
Etiquetes:

El discret nombre de focs declarats a Aragó fa que 2013 haja estat l’any més tranquil de l’última dècada quan a incendis forestals. Segons destaque el Departament de Medi Ambient del Govern d’Aragó, “les bones condicions climatològiques”, marcades per un hivern i una primavera de fortes nevades i precipitacions, així com “la disposició de l’operatiu antiincendis han ajudat a que 2013 haja estat un bon any tant en extinció com en prevenció”. Modesto Lobón, conseller autonòmic de Medi Ambient, va apuntar que “estem satisfets per les bones dades que s’han registrat esta campanya. Ha estat un any climatològicament bo i l’operatiu ha accentuat la força del primer atac, comptant amb la sobreabundància de mitjans des del primer moment”.

A nivell autonòmic, Aragó ha patit enguany 174 incendis forestals que han cremat unes 341 hectàrees, números que si es comparen amb l’any passat són un 68 per cent i un 96 per cent inferiors, respectivament. Les dades diuen que 2013 ha estat el segon any amb menys superfície afectada de les dos últimes dècades i l’exercici de menor afectació de l’última dècada. Dels 174 incendis declarats, cap d’ell ha arribat a la categoria de Gran Incendi Forestal -més de 500 hectàrees- i el més greu de l’any va arribar a cremar unes 110 hectàrees. Sobre això, el director de Gestió Forestal de la DGA, Roque Vicente, va dir que “les dades de percentatge de conats respecte a nombre total d’incendis, així com els temps de resposta davant els incendis, continuen sent positives”.

Precisament, este cap de setmana es va declarar un foc al Matarranya coincidint amb la crema de restes agrícoles. L’incendi -de categoria conat- es va donar dissabte al terme municipal de Vall-de-roures, molt a prop de la carretera de Beseit i a un quilòmetre de la capital del Matarranya. El foc només va afectar uns 70 metres quadrats de ribàs, tocant un ametller, i la ràpida detecció i reacció van sufocar l’incendi. Carlos Boné, alcalde de la localitat, va cridar a la responsabilitat. “Ara s’estan tancant els contractes dels retens. Està la possibilitat de cremar rama i restes agrícoles. Però estarem uns dies que el monte es pot convertir en un polvorí si no plou. Està tot molt sec”. Pel que fa a incendis, l’estiu va ser prou tranquil al Matarranya.

Més informació: