Comença la instal·lació d’una tanca de seguretat a l’edifici Colomer-Zurita

comarquesnord.cat . Morella . dimecres, 13 de novembre de 2013 .
Etiquetes:

Aquesta setmana ha començat la instal·lació d’una tanca de seguretat a l’edifici Colomer-Zurita de Morella, per part de la Diputació de Castelló, propietària de l’immoble. El consistori de la localitat va sol·licitar aquesta mesura per evitar despreniments al carrer i va aconseguir el compromís de la Diputació fa més d’un any i mig. No obstant això, fins aquests dies no havien començat els treballs per garantir la seguretat de l’immoble. A més, des de l’Ajuntament de Morella s’exigeix ​​a l’administració provincial que explique quines són les seves intencions respecte a aquest immoble, que continua abandonat i en molt mal estat.

La regidora de cultura, Maria Rallo, afirma que “aquesta intervenció era necessària des de fa molt de temps, ja que l’edifici Colomer-Zurita s’ha abandonat i presenta un risc important de que es produisquen despreniments”. A més, afegia que “la tanca és una primera actuació d’urgència, però es requereix dur a terme algunes intervencions que garantisquen que no hi hagen despreniments i tenir un projecte clar de què fer amb l’edifici”.

La tanca de seguretat vorejarà el perímetre de l’edifici, per evitar que es puguen produir danys materials o personals en cas de despreniment. Cal afegir que les façanes i la coberta presenten un avançat grau de deteriorament. Aquesta tanca la va sol·licitar el consistori i va obtenir una resposta afirmativa per part dels tècnics de la Diputació en el mes de maig de 2012. La regidora també apunta que “tot i l’aparent canvi de formes en el tracte amb la Diputació, el tracte a Morella continua sent del menyspreu i de deixar sempre les nostres coses en segon pla, el que queda demostrat per la lentitud amb la qual s’ha actuat en aquest cas, ja que portem reclamant aquesta actuació més dos anys des que vam alertar del risc, i el perill real que està suposant per a la integritat i seguretat física de les persones quan s’acosten a aquest immoble”. En qualsevol cas, “més val tard que mai, i confiem que des de Castelló i València algun dia es prenguen més seriosament els problemes que vénen des del nostre municipi en matèries com els despreniments de l’emblemàtic edifici”, conclou Rallo.

. Subvenció perduda

Cal recordar que l’edifici Colomer-Zurita data del segle XIX i des de l’inici es va destinar a l’ensenyament. Una vegada que els Escolapis van marxar, es va constituir un Patronat que es va fer càrrec del mateix. L’institut va albergar classes fins a principis d’aquest segle, quan el seu deteriorament i la construcció d’un nou centre educatiu a l’Albereda el van deixar sense ús. Durant el temps en què es va mantenir actiu, l’Ajuntament de Morella es va encarregar de realitzar el manteniment corresponent, tot i que les administracions propietàries de l’immoble no van realitzar grans obres estructurals. Un cop tancat, des del consistori s’ha demanat la gestió, especialment quan va obtenir una subvenció per a la seva rehabilitació de gairebé un milió d’euros, que hagués permès consolidar-lo. No obstant això, la Fundació la va negar i, finalment, va cedir la propietat a la Diputació de Castelló, sense que es pogués destinar l’ajuda d’un milió d’euros a la millora de l’immobl . Des del consistori morellà també es va realitzar un concurs d’idees, per tenir un projecte cultural per a aquest edifici.

Més informació: