Morella celebra el dia gran de la commemoració del 600 aniversari de les Converses

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 15 d'agost de 2014 .
Etiquetes: , , ,

Tal dia com avui, fa 600 anys, el papa Benet XIII (Papa Luna) va presidir la Missa Pontifical a Morella. Ho va fer aprofitant que es trobava a la localitat per reunir-se amb el rei Ferran d’Antequera i Sant Vicent Ferrer i intentar solucionar el Cisma d’Occident, principal crisi de l’Església Catòlica. Aquest esdeveniment va fer que Europa mirara a Morella, ja que va ser l’escenari de la possible solució d’aquest conflicte. “Les Converses de Morella”, nom que se li va donar a aquest fet històric, van ser el principal partit que ha albergat la localitat en la seva història. I avui, Morella viu un dels dies centrals en la commemoració d’aquest 600º aniversari.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, afirma que “fa 600 anys, la nostra localitat va viure la trobada més important que s’ha albergat en la nostra història i aquest gran llegat que és la nostra història, hem d’utilitzar per divulgar la seva importància i com a palanca cap al futur”. En aquest sentit, afegia que “la commemoració de les Converses de Morella s’ha convertit en una eina per a la promoció cultural, turística i econòmica de la nostra ciutat”. Per això, Ripollés assenyala que “Morella va ser lloc de trobada, de diàleg, de conversa i en ple segle XXI, Morella és sinònim de convivència, de suma i de complicitat compartida cap a un futur d’esperança, solidaritat i optimisme enfront dels obstacles”.

Durant tot l’any, la localitat ha organitzat nombroses activitats per donar a conèixer aquesta important efemèride i ha col·laborat amb entitats per a la celebració de congressos a la localitat. I aquesta setmana, s’han organitzat diversos actes per divulgar la importància d’aquesta trobada. Així, la jornada d’avui ha començat amb la diana dels Gaiteros i amb la Missa Pontifical presidit pel bisbe de Tortosa, Enrique Benavent. Tot seguit ha tingut lloc la processó del dia de la Marededéu d’agost. Per a la vesprada, també s’han organitzat activitats importants, com la desfilada de “El ball dels cavallets de Reus” i el teatre de “El Papa Luna”. Quan finalitze aquesta obra que tindrà lloc al Convent de Sant Francesc, escenari de la reunió de les Converses de Morella, els seus actors faran un cercavila, que coincidirà amb la serenata del quartet de corda del Festival Internacional de Música de Morella. Per a la nit, dins d’aquest certamen, tindrà lloc el concert d’orgue d’Arturo Barba. Finalment, entre avui i demà se celebrarà el Amstel Festiu 2014, amb l’actuació d’Els Amics de les Arts, entre altres.

En la jornada de demà, també hi haurà activitats per a tots els públics, coincidint el Dia dels Xiquets amb actes de tanta rellevància com la presentació de l’obra magna de “les Converses de Morella”, escrita per Josep Alanyà o l’òpera “La serva padrona “, dins el Festival Internacional de Música de Morella. A més, es disputarà el trofeu Ciutat de Morella de futbol, tindrà lloc la desfilada dels pelegrins o la segona jornada del Amstel Festiu 2014, amb l’actuació entre d’altres de “Play the game, Tribute to Queen”.

Més informació: | | |