La Freixneda farà sondejos a nous punts de captació per assegurar aigua de qualitat

comarquesnord.cat . La Freixneda . divendres, 18 de desembre de 2015 .
Etiquetes: ,

La Diputació Provincial de Terol, a instància de l’ajuntament de La Freixneda, ha redactat un projecte d’estudi per a ubicar una nova captació d’aigua potable al poble. Segons va destacar a Ràdio Matarranya l’alcalde de la vila, José Ramón Gimeno, “després dels problemes que vam patir el passat estiu, ens vam posar en contacte amb Diputació Provincial per a demanar ajuda i buscar una solució definitiva que ens assegure el subministre d’aigua potable i de qualitat per a la nostra població”, una cosa que Gimeno considere “una qüestió primordial i que ens preocupe”.

Amb esta finalitat, i segons s’indique en el document, s’ha projectat la perforació de cinc sondejos d’investigació hidrogeològica, ubicats en una alineació perpendicular a la llera actual del riu Matarranya, perforats pel sistema de rotopercussió en la seua modalitat de “Symmetrix”, mitjançant el qual s’execute, de forma simultània, la perforació del sondeig i el revestiment. En estos moments, la provisió d’aigua de La Freixneda arribe per una captació d’aigua subterrània procedent d’un pou excavat, de 6 metres de profunditat, o captació tradicional, i d’un sondeig mecànic vertical, perforat al llarg del mes de novembre de 2014, de 24 metres de profunditat, situat a uns 18 metres de l’anterior, i localitzats tots dos a les proximitats del Matarranya.

L’aigua que aporten estes captacions van presentar, a principis d’este passat estiu, uns problemes importants de qualitat química per al consum, per excés de concentració de nitrats. El problema que es ve repetint per diferents pobles de la conca del riu Matarranya. La redacció del projecte a través de Diputació té una doble finalitat. Per un costat, determinar els trams o sectors més permeables, capaços d’aportar major cabal d’explotació. Per un altre, comprovar la qualitat química de l’aigua que aporten, fonamentalment, pel que fa a la concentració en nitrats. Les prospeccions es plantegen en un emplaçament pròxim als que té el poble, però més apartades de la llera del riu.

Per a este projecte, La Freixneda tindrà un pressupost que ronde els 20.000 euros. Per poder emprendre esta actuació “sol·licitarem l’ajuda econòmica de les diferents administracions. Esperem que siguen sensibles”, va entendre l’alcalde del municipi.

Més informació: |