Els empresaris aposten per la creació de la taxa turística i una central de reserves

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 18 d'abril de 2016 . 1 comentari
Etiquetes: ,

La Comarca del Matarranya i l’Associació d’Empresaris van mantindre fa uns dies una reunió de treball en la qual van debatre diferents aspectes en matèria turística. Un dels principals punts tractats a la trobada va ser l’inici de creació d’una taxa turística a esta comarca. “Fa molt de temps que estem analitzant la possibilitat de crear una taxa turística perquè pensem que pot ser una cosa molt positiva per a un territori com el nostre en el qual els visitants busquen la qualitat mediambiental i paisatgística”, va dir José Antonio Higueras, president dels empresaris. En la mateixa línia, Rafa Martí, president del Consell Comarcal, va apuntar que “esta matèria és una iniciativa que ha sorgit del propi sector empresarial i que des de la Comarca veiem de manera positiva perquè pot ser beneficiosa, tant per als empresaris com per als nostres veïns”.

La idea de crear una taxa turística està basada en que si s’acabés implantant, es podrien aconseguir uns diners que podrien revertir directament en l’impuls de projectes per a promoció turística, de conservació del medi ambient o vinculats a la sostenibilitat. Des de l’entitat empresarial i des de Comarca entenen que ara s’estan donant els primers passos, i que “està clar que serà una iniciativa que s’ha de fer a llarg temps, perquè cal saber el punt de vista de tots els afectats. Cal recapacitar sobre la matèria i mirar si tots estem per la labor”, va entendre Higueras. En la mateixa direcció, Martí va afegir que “serà un procés llarg, perquè cal entendre que la competència turística recau en el Govern d’Aragó, a qui caldrà presentar una proposta, veure quin és el seu punt de vista i fer tota la tramitació”, una cosa que a priori no pareix “ni ràpida ni senzilla”.

La taxa turística és un impost que paguen els visitants cada dia que pernocten i que s’ha anat ficant a la majoria de països d’Europa. A regions veïnes com a Catalunya ja fa uns anys que s’aplique.

Un altre tema que es va analitzar a la reunió de treball entre Empresaris i la Comarca va ser la necessitat de crear una central de reserves que integre tota l’oferta turística del territori. En este sentit, José Higueras va defensar que “tot i que ja tenim algunes experiències en esta línia, no han acabat de funcionar i considerem que seria necessari un sistema d’estes característiques. De fet, ara s’ha apostat per una fórmula que està funcionant molt bé a altres territoris i que, a més, té un cost molt baix tant per als empresaris com per a la Comarca”. Per la seua part, Martí va entendre que “considerem que és una proposta molt interessant perquè facilitarà el treball als empresaris i també al visitant. I al mateix temps, en oferir més possibilitats al turista, podríem fer vindre més persones al llarg de l’any”.

Finalment, la trobada també va servir per analitzar el projecte dels Tres Territoris, que ahir es va constituir com a associació a la jornada de treball que es va viure a la veïna Terra Alta.

Més informació: |

1 comentari

  1. Per poder implementar una taxa turística, el primer que hem de fer és treballar i garantir una ocupació anual elevada, no com passa ara que el turisme es mou per estacionalitat. Implantar aquesta taxa, sense haver ocupació plena o pràcticament plena durant tot l’any, pot comportar efectes contraris, ja que molts empresaris haurien d’assumir la taxa per no pujar el preu de les estades, tenint com a gran inconvenient la pèrdua de poder adquisitiu per part de aquestes empreses i veient com es complica la seva permanència en el sector. Augmentar taxes o impostos poden fer-se quan s’hagin augmentat notablement els ingressos i que aquests facin que les empreses del sector siguin viables. El Matarranya necessita primer, incrementar turisme (nombre de persones, nombre d’estades i que aquestes siguin sense estacionalitat) i que s’augmentin els ingressos per poder pensar en el plantejament d’aquesta taxa turística.