El Matarranya presentarà al·legacions conjuntes als nous decrets de turisme

comarquesnord.cat . Matarranya . dimecres, 22 de març de 2017 .
Etiquetes:

Este dijous, 23 de març, Comarca del Matarranya celebrarà una sessió extraordinària oberta a tot el teixit turístic comarcal i que aprovarà una sèrie d’al·legacions que s’han elaborat al territori davant els nous decrets de turisme que prepare el Govern d’Aragó. La setmana passada, representants de la Comarca i empresaris turístics del Matarranya van celebrar dos reunions per a elaborar una estratègia conjunta i redactar al·legacions als decrets de la DGA. Unes al·legacions que se sostenen en una pota principal, la qual considere que no s’ha tingut en compte el turisme rural a l’hora de preparar estos nous canvis en matéria turística. Requeriments com recepció les 24 hores del dia, servei de bar 6 dies a la setmana, neteja diària d’habitacions a les cases de turisme rural o la climatització de totes les habitacions són una sèrie de condicions que des del territori consideren que no són sostenibles ni econòmica, ni ambiental, ni estructuralment.

Rafa Martí és el president de la Comarca del Matarranya, i va apuntar que “el Govern d’Aragó té un decret sobre la classificació d’hotels i un esborrany sobre la classificació de les cases rurals”. I després d’estudiar el contingut d’estos documents, “vam celebrar dos reunions amb el teixit empresarial de la comarca. És molt important escoltar-los. Són ells els que viuen el dia a dia, i per això seria bo que quan es fa un decret o es vol canviar una normativa, se celebrés un procés participatiu on estigués representat tot el teixit empresarial”. Unes reunions molt profitoses que es van complementar amb una posterior comissió comarcal on totes les formacions polítiques van acordar aprovar les al·legacions que ha preparat el sector empresarial del Matarranya. Uns acords entre el sector públic i el sector privat que tindran un acte simbòlic este mateix dijous amb esta sessió extraordinària.

. “Han estandarditzat l’oferta”
Des de Comarca van considerar que estos documents “estandarditzen l’oferta turística i no tenen en compte les particularitats del turisme rural”. Les al·legacions conjuntes que sortiran des del Matarranya parlen de múltiples qüestions. Martí en va detallar algunes, però no totes. En este sentit, el president de la Comarca del Matarranya va apuntar que “s’està parlant de neteja, d’oferir el servei tots els dies, cosa que no convenç perquè el client del turisme rural busque tranquil·litat”. Tampoc agrade que “es parle de posar un telèfon a totes les habitacions, d’unes dimensions concretes de les habitacions, de l’alçada del sostre de les plantes, de l’amplària de les escales o de la climatització de les habitacions”. Una sèrie de condicions que “canviarien el turisme sostenible que tenim a la nostra comarca”. Altres condicions, com servei d’atenció 24 hores o un bar 6 dies per setmana posarien en perill l’economia familiar que fa funcionar el turisme rural.

Ana Marta Romeo, de El Convent de La Freixneda, es va mostrar molt crítica a estos nous decrets. Al seu entendre, són uns documents que “s’han fet corrent i que no tenen en compte el teixit del turisme rural i que a zones com el Matarranya és el 100 per cent del teixit turístic”. Romeo va recordar que és un error comparar l’estructura hotelera de ciutats com Saragossa a la realitat turística del medi rural, que integre la majoria del turisme d’Aragó. Des de La Freixneda van apuntar també que “l’esborrany pràcticament no parle de la tipologia del turisme rural”, i va entendre que hi ha tota una sèrie de requeriments que fan que els hotels de turisme rural “siguen inviables econòmicament, estructuralment i ambientalment”. De fet, oferir un servei de bar 6 dies a la setmana o atenció les 24 hores en hotels i cases rurals on la temporada baixa és molt llarga pot suposar la mort d’estos negocis.

. “Falta de sentit comú”
Des de Beseit, Javier Moragrega, de La Fábrica de Solfa, va considerar que este nou decret s’ha fet “sense sentit comú” i que “no ha tingut en compte les zones rurals”. Per això, “i com a sector de la zona que fa anys que anem units, apostant pel nostre destí Matarranya, hem fet este pas i hem preparat estes al·legacions”. Moragrega va afegir que “estem cansats que es parle de despoblació i Espanya Buida quan les polítiques no són transversals a les nostres zones”, i va defensar “una normativa molt específica que avalés zones com la nostra, on el turisme rural està enclavat en monuments històrics”, siguen “masos, cases velles o fàbriques de paper com la nostra”. Qüestions com ara un servei de bar 6 dies a la setmana “no és rendible. No podem mantindre un treballador a full time tants de dies quan no hi ha faena. Això afecte el model de negoci que molts de natres tenim implantat. Al Matarranya, la singularitat ens fa diferents”, va recordar.

Més informació: