Ximo Puig proposa reformar la Constitució per “aterrar-la al segle XXI”

comarquesnord.cat . València . dimarts, 27 de febrer de 2018 .
Etiquetes: , , , ,

El Consell valencià ha presentat el document ‘Proposta política sobre la reforma de la Constitució Espanyola’, que recopila una sèrie d’elements per debatre sobre la reforma de la Carta Magna, “procés que s’ha convertit en una necessitat sentida i reclamada des de moltes opcions per atorgar importància a la pluralitat”, segons apunten.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat durant l’acte de presentació d’aquesta iniciativa, que ha tingut lloc en el Palau, la necessitat de paralitzar la “contrareforma recentralitzadora” que ha engegat el Govern central i ha reivindicat que les autonomies “no queden al marge del procés de reforma” constitucional.

“Apostem per l’avançament en el model territorial, que sigui federalitzante”, ha assenyalat el president, qui ha qualificat la reforma constitucional de “actualització necessària” per aconseguir l'”aterratge al segle XXI”. Puig ha destacat també que resulta imprescindible “acabar amb la “paràlisi” de la situació actual, que, com ha assenyalat, “està dificultant les possibilitats de futur”, al mateix temps que ha criticat als qui defensen “una posició reaccionària respecte als canvis”.

Amb la proposta presentada aquest dimarts, que ha estat exposada pel conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, l’Executiu valencià es converteix en el primer Govern autonòmic a mostrar la seva postura sobre el contingut d’una possible reforma constitucional. A l’acte ha assistit també la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i la de Sanitat Universal, Carmen Montón, així com representants empresarials, sindicals i polítics, entre uns altres.

Tal com plasma la proposta, les comunitats autònomes han de ser actors principals en aquest procés de debat públic, atès que són subjectes polítics del sistema constitucional i, a l’hora de la reforma, han d’intervenir i disposar d’un espai de participació. El Consell ha formulat una sèrie de prioritats que defensarà en el marc del debat social i de les accions particulars, inspirades en els eixos fonamentals de l’Acord del Botànic.

En aquest sentit, atén de manera prioritària al que considera útil, just i necessari per a la ciutadania de la Comunitat Valenciana, sense entrar en conflicte ni ignorar les necessitats d’altres territoris. La reforma aposta per un compromís amb els valors; nous drets per rescatar persones, que, en alguns casos, ja estan enunciats en la Constitució, però que han de passar a considerar-se drets subjectius plens o la millora de les institucions representatives; el camí cap a un nou model d’Estat federal que reconega els fets diferencials.

. Sistema de finançament
La proposta de reforma estableix, al mateix temps, que les bases essencials del sistema de finançament haurien de quedar establertes en la Constitució, per concretar-se posteriorment amb les comunitats autònomes de forma multilateral en el Senat.

Els principis que regirien aquest sistema serien la suficiència financera, la igualtat, la lleialtat institucional i la coresponsabilitat fiscal, i la multilateralitat i participació de les comunitats autònomes en tot el procés de presa de decisions que afecten al finançament, amb mecanismes per impedir les decisions unilaterals del Govern central.

Finalment, quant al deute públic autonòmic, la Constitució hauria de contemplar una disposició transitòria per a la compensació del dèficit acumulat de finançament en un termini no superior a cinc anys.

Més informació: | | | |