La gestió de les escoles infantils li suposarà 270.000 € a la Comarca del Matarranya

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 20 de maig de 2013 .
Etiquetes:

La Comarca del Matarranya i el Departament de Política Territorial del Govern d’Aragó es van reunir la setmana passada a Saragossa per a analitzar els diners que li pertocaran al nostre territori dels 20 milions d’euros en convenis que va fixar la DGA per al 2013. Al Matarranya li corresponen 423.000 euros, diners que aniran arribant per una sèrie de convenis que s’han de firmar amb l’autonòmic. El traspàs de la gestió de les guarderies a les Comarques, però, no convens el Matarranya, que hauria de destinar 270.000 euros d’estos 423.000 euros en el seu funcionament. El fet que DGA gestione algunes escoles infantils i altres no, tampoc ha agradat gens a la Comarca del Matarranya.

El president de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve, va explicar que “era una reunió esperada”, on se sabria “com quedaria això dels convenis”. Les decisions que es volen prendre en matèria de guarderies, en canvi, no van agradar massa al representant del Matarranya. “En relació als convenis, el problema són les escoles infantils. Ells (el Govern d’Aragó) se’n faran càrrec d’unes i la resta obliguen a finançar-les a la Comarca. Considero que això és una discriminació territorial perquè la DGA se’n farà càrrec d’un percentatge diferent a cada Comarca i, per tant, els diners que li quedaran per a la resta de projectes a cada Comarca serà molt diferent”.

. Desigualtat territorial

De fet, dels 423.000 euros en convenis que li pertoquen per demografia al Matarranya d’estos 20 milions que va establir DGA, el Matarranya haurà de destinar-ne 270.000 només en el finançament de les guarderies del territori. “El Matarranya haurà de posar el 70% d’estos diners per a les escoles infantils, quan unes altres comarques només en posaran el 5 o el 10%. Per tant, el Matarranya ix molt perjudicat”. De fet, dels 11 grups infantils que hi ha al Matarranya, només un d’ells el gestionarà la DGA. És a dir, un 9% de totes les guarderies. En canvi, en uns altres territoris “el Govern d’Aragó arribarà a gestionar el 50% de les guarderies”.

La proposició que va presentar Política Territorial no va agradar a Esteve, que va afegir que “podríem arribar a un acord. Per exemple, la Comarca del Matarranya pot destinar uns diners a les guarderies. Però que la resta els destine la DGA”. Una altra preocupació arribaria en què podria passar a llarg temps. “Què passarà a partir del desembre?”, es va preguntar Esteve. “Imaginem-nos que el pròxim any no hi ha conveni però et diuen que la Comarca s’ha de fer càrrec de les guarderies com l’any passat”. Molts de dubtes que fan plantejar-se a la Comarca del Matarranya no firmar el conveni. “Si no compleixes amb les guarderies no tens drets a la resta”. Però pot ser sigue pitjor el remei que el mal.

. Una administració, una competència?

Política Territorial fa mesos que parla de la reordenació de les competències i abandera l’eslògan ‘una administració, una competència’. Precisament, la gestió de les guarderies posa en dubte esta reordenació. Per a Francisco Esteve, “una de les competències que estava ben definida era Educació. Però ara fan entrar a la Diputació i a les Comarques”. També estan els cobraments de les taxes, que són cosa dels ajuntaments. “La guarderia és un servei a la gent, i no pot ser que hi haja unes ajudes i que cada ciutadà pague una taxa diferent”. La Comarca del Matarranya estudiarà detingudament si firma o no firma els convenis. El que està clar és que “no entenc com s’ha gestionat este tema”.

Més informació: