Vall-de-roures, primer ajuntament que es desmarca de la gestió comarcal de guarderies

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimarts, 4 de març de 2014 .

El sistema de gestió de les escoles infantils que ha proposat Comarca del Matarranya no està generant el consens esperat al territori. En l’últim ple comarcal, el Partit Popular va defensar com una prioritat el “manteniment de les guarderies”, cosa que comparteix l’equip de govern però qui vol buscar fórmules de finançament addicionals davant la forta reducció econòmica que ha patit el Consell Comarcal en transferències corrents, que arriba als 130.000 euros. Davant esta realitat, Comarca va demanar “unir esforços” entre els vuit municipis que tenen escola infantil, posar en marxa una gestió comarcal i, a la vegada, demanar un finançament addicional a Govern d’Aragó per sufragar el cost d’estos equipaments. Però este plantejament no acaba de convèncer alguns ajuntaments.

Vall-de-roures és el primer poble que s’ha desmarcat de la proposta de la Comarca. La nit del dijous 27 de febrer, en ple municipal, el PP (equip de govern) i CHA van votar en contra de la gestió comarcal i van defensar una gestió municipal. PAR i PSOE, per la seua part, es van abstindre. En declaracions a Ràdio Matarranya, Carlos Boné, alcalde de la localitat, va exposar el seu punt de vista. “A mi se’m fa estrany sentir si és competència o no és competència, si és necessari o no és necessari”, en referència a les escoles infantils. “He escoltat infinitat de vegades a responsables d’esta comarca dir que s’ha de recolzar el medi rural, que cal que tinguem els mateixos drets. I per això cal dir que les guarderies són un servei que demanen tots i que són molt importants”.

. No és competència, però…

Boné va reconèixer que les guarderies “no és una competència de Comarca. Però que a ningú se li oblidi que el Govern d’Aragó, a través de Política Territorial, firma convenis aportant finançament per mantindre les guarderies. Per tant, crec que és obligació de la Comarca aportar la quantitat suficient per al seu manteniment, que és el que especifiquen els convenis”. L’alcalde de Vall-de-roures va considerar que “Comarca no ha fet una proposta, sinó que ens força” a una la gestió comarcal, amenaçant de reduir d’una forma dràstica les aportacions a les escoles infantils. Carlos Boné va recordar que la guarderia “és un servei molt important, i per això el vam crear al nostre poble. I si és una competència municipal, considerem que continuo gestionant-se des del municipi”.

Des de la capital del Matarranya van recordar que els convenis preveuen els 430.000 € i dins d’ells el finançament de les escoles infantils. Boné va concretar que “lluitarem per rebre l’aportació econòmica que considerem justa i que reben les escoles aragoneses. I, com he dit en ple, un canvi de gestió pot tindre sentit quan hi ha una millora del servei. Però la proposta, ara mateix, és igual que la que tenim ara. Per tant, no entenem que hi haja una millora del servei”. Boné tampoc li va trobar gaire sentit a la gestió comarcal com a fórmula per a pressionar i aconseguir més diners. “La partida econòmica ja està repartida. Ho fa Política Territorial a través d’estos convenis firmats”. I Comarca ha de distribuir estos diners perquè “els pobles seguim donant el servei”.