El morellà Ximo Puig serà el proper President de la Generalitat Valenciana

comarquesnord.cat . València . divendres, 12 de juny de 2015 . 1 comentari
Etiquetes: , ,

Ximo Puig serà, finalment, el nou president de la Generalitat Valenciana en substitució d’Alberto Fabra. Així ho ha anunciat aquest divendres l’altra candidata a ocupar la butaca del Consell, Mònica Oltra, en una roda de premsa en la qual ha comparegut al costat d’Enric Morera i Joan Ribó, entre altres membres de Compromís. Després de dues setmanes de negociacions i anades i vingudes, qui va ser alcalde de Morella serà l’encarregat de liderar el nou govern d’esquerra a la Comunitat Valenciana. L’acord en les Corts del dijous i una reunió entre Oltra i el propi Puig van desbloquejar les converses sobre qui anava a presidir la Generalitat, després de signar-se el pacte programàtic. Oltra ha proposat que la Presidència de la Generalitat l’ocupi el socialista Ximo Puig, en un govern amb deu membres repartits de forma proporcional entre el PSPV-PSOE, Compromís i Podem en funció dels seus resultats. Els socialistes confirmaven que Puig serà president i el seu parer sobre l’anunci en una roda de premsa posterior.

La idea que s’ha proposat inicialment és que Ximo Puig siga el President i crear una vicepresidència i una conselleria de Presidència que s’ocuparia de polítiques inclusives, tot el relacionat amb Benestar Social i Igualtat. Aquests càrrecs està disposada a assumir-los Mònica Oltra, que a més exerciria de portaveu del Consell. Les restants conselleries serien: Transparència, responsabilitat social i participació; Educació, Cultura i Esport; Medi ambient, canvi climàtic i agricultura; Economia sostenible, Indústria, Turisme i Ocupació; Sanitat universal i salut pública; Hisenda; Justícia i governació i Dret a l’habitatge, obres públiques i vertebració del territori.

De Morella al Palau de la Generalitat Valenciana

“Ximo Puig serà el vuitè president del Consell de l’etapa autonòmica”, apunta nord · la televisió comarcal
. SECCIÓ: Vídeos

 

. Ximo Puig, un periodista atrapat per la política
El futur president de la Generalitat Valenciana, Joaquim Puig i Ferrer, va néixer a Morella el 4 de gener de 1959. Format com a periodista, va treballar des del 1979 en el periòdic Mediterráneo de Castelló fins a finals del 1981. Posteriorment va treballar en Ràdio Popular i Antena 3 Ràdio.En 1983 va ser escollit diputat autonòmic i diputat de Cultura en la diputació de Castelló. De tots dos càrrecs va dimitir en ser nomenat responsable de Cultura i Educació de la Comissió Executiva del PSPV-PSOE.

Va encapçalar la llista del PSPV-PSOE el 1983 a Morella, sent regidor en totes les legislatures fins a l’actual. Des del 1986 va treballar en Presidència de la Generalitat, primer com a director general de Relacions Institucionals i Informatives i, posteriorment, com a director del Gabinet del President de la Generalitat, Joan Lerma, fins a juliol del 1995.

El 28 de maig del 1995 va ser triat alcalde de Morella, agafant el relleu a Javier Fabregat, càrrec que ha mantingut fins ara i que ha compatibilitzat amb diferents càrrecs de responsabilitat que ha ocupat tant en la diputació provincial com en les Corts Valencianes.

Va ser portaveu del grup socialista en la institució provincial en la legislatura 95-99, any en què va passar a encapçalar la candidatura autonòmica del PSPV per Castelló. Al setembre de l’any 2000 va ser nomenat portaveu del grup parlamentari socialista i responsable de Relacions Institucionals de la Comissió Executiva Nacional del PSPV.

En la VI legislatura també va encapçalar la candidatura per Castelló i va ser nomenat vicepresident segon de les Corts. En aquesta legislatura destaca el paper jugat com a ponent de la Reforma de l’Estatut d’Autonomia. Des del mes de juny de 2007 i fins a maig de 2011 exerciria com a portaveu adjunt del grup parlamentari socialista.

Al maig del 2011 tornaria a guanyar l’alcaldia de Morella amb majoria absoluta (7-4) sent dels pocs socialistes que van mantenir una plaça forta a la Comunitat després d’uns mals resultats del PSPV.

A les eleccions de 20 de novembre de 2011, Ximo Puig va ser escollit Diputat Nacional al Congrés, on ha exercit fins fa pocs dies com a portaveu de la Comissió d’Industria.

El  22 de febrer de 2012 anunciava la seua voluntat de ser secretari general del PSPV-PSOE, i el mateix dia 23 presentava el seu full d’avals davant del partit per a ser-lo. En el 12è Congrés del PSPV ‘La decisió de futur’ va ser nomenat secretari general dels socialistes valencians. Una fita històrica que  posava fi a 17 anys com a primer edil de Morella.

Per primera vegada a la recent història de la democràcia, un morellà ostentarà  la presidència de la Generalitat Valenciana al 2015.

Més informació: | |

1 comentari

  1. Eduard Gisbert Amat enllaç al seu comentari

    Força i regeneració . Desitjant el millor per Valéncia.