Comarca oferirà als consistoris que vulguen les calderes que no es reposaran

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dilluns, 11 d'abril de 2016 .
Etiquetes: ,

Dijous de la setmana passada, la seu comarcal a Vall-de-roures va albergar nova sessió plenària de Comarca del Matarranya. Ple comarcal en el que es van aprovar diferents punts en l’ordre del dia, entre ells l’oferiment de les calderes de biomassa que no es reposaran finalment ni a Vall-de-roures ni a Calaceit a aquells ajuntaments del territori que ho demanen. Precisament, les calderes i el projecte d’eficiència energètica de la Comarca van copar bona part del debat i de la tensió que es van viure a este ple. Hi va haver acusacions entre el conseller comarcal Josep Maria Salsench (PP) i el president de Comarca, Rafa Martí (PSOE), pels incidents de la caldera de Calaceit. Presidència de Comarca va detallar l’evolució dels fets en la retirada de la caldera de les escoles de Calaceit, i el conseller (i alcalde de Calaceit) Josep Maria Salsench va defensar després el punt de vista del seu consistori.

El conseller Salsench va apuntar que des de Junta de Govern “han estat molt nerviosos, no sé què tenen a amagar”, i va afegir que l’acord que la Junta de Govern va acordar el darrer dilluns abans que arribaren les vacances de Setmana Santa per als alumnes “no parlava de retirar la caldera“. Al mateix temps, Josep Maria Salsench va dir que el consistori de Calaceit “va sol·licitar un acord conforme es retirés la caldera”, i a més va denunciar que la retirada de la instal·lació de biomassa per part de l’instal·lador es va fer d’una manera molt poc professional. Per la seua part, Rafa Martí va replicar a Salsench que “veus bruixes on no hi ha res“, i li va recordar que “davant de 15 persones vam acordar la decisió de retirar la caldera”. A la vegada, Martí va entendre que “jugar amb els xiquets supere tots els límits i que falsege la realitat”. També va prendre la paraula Francisco Esteve (PAR), vicepresident de Comarca, que li va replicar a Salsench que “dius que estàvem nerviosos. Però el que estàvem era preocupats. Preocupats pel mal portar l’ajuntament de Calaceit“.

Després de l’intens debat es va procedir a votar la cessió de les calderes de Calaceit, retirant de la proposta la cessió de la caldera de Vall-de-roures fins que es resolgués la incidència d’esta instal·lació. Des del PAR es va plantejar l’opció d’instal·lar la caldera de l’Escola Infantil de Valderrobres a la seu comarcal per a demostrar “si funcionen o no funcionen” estes calderes. La decisió va prosperar amb el vot favorable del PSOE, PAR i CHA i el vot en contra del PP, encara que una consellera popular es va abstindre. Durant la sessió plenària també es va parlar de les línies d’ajuda a les oficines de turisme, un punt que també va generar tensió. En esta ocasió va ser entre el conseller popular Juan Enrique Celma i el socialista Alberto Moragrega.

Durant el ple també es van aprovar les bases d’ajuda en matèria esportiva i acció social i es va informar del procés de constitució del projecte Tres Territoris, una mateixa terra en associació, aprovant-se per unanimitat la seua creació. Esta associació estarà integrada per la Comarca del Matarranya, la Terra Alta i els Ports, així com per les associacions empresarials dels tres territoris.

. Valderrobres se passe al gas

I si parlem de les calderes, cal remarcar que el passat dimecres 30 de març, la setmana anterior a la celebració de l’últim ple comarcal, Valderrobres va acordar en sessió plenària instal·lar una caldera de gas a l’escola infantil, i per tant prescindir d’una nova caldera de biomassa després de l’incendi patit el passat 22 de novembre. Esta decisió va tirar per avant amb els vots a favor de l’equip de govern (PP), l’abstenció de Chunta i el vot en contra del PAR. Des de la Comarca van recordar que al trobar la caldera de biomassa en garantia hi havia la possibilitat de reposar una instal·lació similar. El consistori, però, i després de reunir-se amb els pares dels xiquets de la guarderia en diferents ocasions, va acordar instal·lar una caldera de gas ciutat, aprofitant que esta energia arribe a les instal·lacions educatives. Una vegada conegut el nom de l’empresa que s’encarregarà de reparar els desperfectes ocasionats després de l’incendi, s’ha marcat  a l’escola infantil. De moment, seguiran a la Residència.

Més informació: |